domingo, 18 de noviembre de 2012

CONGOST DE MONT-REBEI EN VIDEO.



El congost de Mont-rebei és un paratge que forma part de la Reserva Natural Parcial de la Noguera Ribagorçana-Mont Rebei. Localitzat al límit entre la Baixa Ribagorça a l'oest i el Pallars Jussà i la Noguera a l'est, està constituït a la part més estreta per on el riu Noguera Ribagorçana travessa la Serra del Montsec.

Pel costat sud-oriental, pertany al terme municipal d'Àger, de la Noguera; pel nord-oriental, al de Sant Esteve de la Sarga, del Pallars Jussà. Pel costat occidental, és del terme municipal de Viacamp i Lliterà, de la Baixa Ribagorça.

Es tracta d'un indret d'indubtable valor ecològic per la fauna salvatge que alberga, entre la qual cal destacar les aus rapinyaires, i per la bellesa del seu paisatge agrest. Té un gran atractiu per a escaladors i espeleòlegs, que hi troben excel·lents parets i alguna cova com la Colomera. El manteniment de la reserva és a càrrec de Caixa Catalunya.

S'hi pot arribar en carretera des del Pont de Montanyana i de Sant Esteve de la Sarga al nord, i des d'Àger al sud. Existeix un aparcament públic no vigilat situat a la planúria constituïda per la riba oriental tot just al nord del congost. Hi ha una barraca d'informació i a l'estiu s'hi fan xerrades didàctiques.

A la banda aragonesa, dominen la riba dreta del riu, al nord del congost, la torre del castell de Girbeta i dues esglésies romàniques: Nostra Senyora del Congost i Nostra Senyora del Congost Vella, aquesta en ruïnes.

A la banda catalana, el pas pel congost es fa íntegrament per un camí excavat de la roca, i en alguns punts per túnel. Cal recordar que aquest camí se situa a gran altitud i no disposa de barana, pel qual no és recomanable per als nens o als qui pateixen vertigen. Al sud, el camí guanya altitud i recorre les faldes de la muntanya fins albirar l'embassament.

El congost de Mont-rebei constitueix, sense cap mena de dubte, un dels espais naturals més singulars dels Prepirineus, tant des del punt de vista paisatgístic, al ser l'únic gran congost lliure d'infraestructures, com per la seva gran biodiversitat.


Nosotros fuimos por la parte catalana, andando 18 km en total, 800 m de desnivel acumulado y una ruta de nivel fácil sin bajar la guardia en ningún momento ya que una caída en el congost sería fatal.

Aunque algunos Perduts no vinieron por posible mal tiempo y lluvias...la asamblea de majaras de Els Perduts decidimos...Sol y buen tiempo...


8 comentarios:

  1. Felicidades capi por la ruta , un abrazo fuerte.
    Joan fisio

    ResponderEliminar
  2. buen video te las currao un aplauso uno
    la ruta perfecta con setas incluidas

    ResponderEliminar
  3. Que ruta más chula, o por lo menos desde casa así se ve.

    Montse

    ResponderEliminar
  4. Que paseo mas bonito, cawentooooo, y mira que me avisaron...por qué no fuíiiiiii?

    ResponderEliminar
  5. Felicidades Capi, una ruta para guardar... siempre superandose genial

    Felicidades a todos,
    Alfonso

    ResponderEliminar
  6. Capiii esta hay que repetirla eh????

    Loly

    ResponderEliminar
  7. Una pasada de sítio, que pena que no he podido ir. Y Juan, estas hecho un artista, parece un videoclip mola mogollón enhorabuena ooooleee.

    Vera

    ResponderEliminar
  8. Gracias a todos y hasta muy pronto...¡

    Salud, armonía y montaña...¡

    ResponderEliminar